tisdag 17 december 2019

Exoplaneter och utomjordingar

Det finns inga handfasta bevis för att Jorden någonsin har fått besök av intelligenta varelser från andra himlakroppar. Med tanke på de stora avstånden mellan stjärnor och deras planeter, skulle sådana besök vara svåra att genomföra, baserat på vad vi vet om möjligheter att resa genom rymden.

Det finns inte heller belägg för att det ens finns intelligenta varelser från andra himlakroppar, eller ens att det finns liv på de himlakroppar som är kända. Sedan den första planeten i omloppsbana runt en stjärna annan än Solen upptäcktes på 1990-talet, har det upptäckts några tusen sådana planeter. De kallas för exoplaneter. Ju fler exoplaneter som upptäcks, desto mer troligt kan det bli att upptäcka liv på någon av dem. Om det vore mycket syre i atmosfären på en planet, skulle det tyda på liv med fotosyntes. Fotosyntes bildar syre. Syre binds dock lätt till andra ämnen, så utan fotosyntes borde det inte finnas syre i en atmosfär. Fotosyntes är bara känt som en process som levande varelser gör.

Rymden är stor och det finns många stjärnor och planeter i rymden. Trots det har vi alltså inga bevis för liv på annat håll än på Jorden. Vi kanske är de enda levande varelserna? Människan kanske är den enda art som någonsin har byggt en civilisation? Det kanske inte finns utomjordingar. I så fall är det ingen tvekan om att allt som finns kan vi exploatera, om vi kommer åt det.

Om utomjordingar finns, och är intelligenta nog för att tillerkännas rättigheter, var drar vi då gränsen mellan våra rättigheter och deras? Det kan vi än så länge bara spekulera i. Det blir roliga tankeexperiment, i alla fall.

Inga kommentarer: