torsdag 9 april 2020

Dom om dataintrång


Hovrätten över Skåne och Blekinge har i dom den 3 april 2020 (mål nr B 3993-19) dömt en polis till dagsböter för två fall av dataintrång.

Polisen hade gjort slagningar i Polismyndighetens register, vilket han hade behörighet i datasystemet att göra. Slagningarna hade däremot ingenting med hans tjänst inom polisen att göra. Den ena slagningen var på hans flickväns bil, för att se om den hade körförbud eller ej. Den andra slagningen var på hans flickväns dotters pass, för att se om det var giltigt eller ej. Eftersom polisen inte hade en tjänst där han förutsattes gå allmänheten till mötes med svar på denna typ av frågor, var det olovligt för honom att bereda sig tillgång till uppgifterna. Han måste, enligt hovrätten, ha förstått att slagningarna inte var föranledda av någon arbetsuppgift han hade. Han hade därför förstått att slagningarna var otillåtna.

Enligt min mening är det här en bra dom. Det är inte tillåtet att använda arbetets möjligheter att söka efter data, om det går utöver arbetsuppgifterna, inte ens för den som har behörighet att göra sådana slagningar. Uppgifterna var allmänna, men det innebär inte att vem som helst borde ha rätt att söka efter uppgifterna var som helst.

Inga kommentarer: