söndag 31 maj 2020

Förslag på inskränkt kommunalt självstyre

Den socialdemokratiska föreningen Reformisterna vill inskränka det kommunala självstyret, genom att ta ifrån kommunerna rätten att sätta den kommunala skattesatsen. Det borde inget politiskt parti acceptera.

Syftet bakom förslaget är att de mestadels moderatstyrda kommunerna som har låga skatter, skall tvingas ha högre skatter. Skattetrycket på kommunal nivå skall vara ”jämlikt” över landet.

Det finns ingenting i artikeln som tar upp att lågskattekommunerna ofta har högre andra levnadskostnader, genom framför allt högre boendekostnader. Genom lägre skatter kan de kommunerna göra det möjligt även för personer utan väldigt höga inkomster att bo där. De lägre skatterna är därmed i sig socialt utjämnande.

Det vore bättre att sänka skatterna i högskattekommuner, än att höja dem i lågskattekommuner. Problemet är sällan intäkterna för kommunerna, utan utgifterna. Utgifterna måste sänkas, så klarar kommunerna av sina uppgifter. Detta skall ändå vara upp till kommunfullmäktige i respektive kommun att besluta om. Det kommunala självstyret måste bevaras och snarare stärkas än inskränkas.

Inga kommentarer: