onsdag 15 juli 2020

Ifrågasatt skyddsnivå för personuppgifter i Storbritannien

Det finns tvivel på om det finns förutsättningar för EU-kommissionen att fatta beslut om adekvat skyddsnivå för personuppgifter avseende Storbritannien från den 1 januari 2021.

Inom EU har personuppgifter ett mycket starkt skydd genom EU:s dataskyddsförordning. För att skydda personuppgifter finns det också särskilda regler som måste vara uppfyllda för att personuppgifter skall få överföras till tredjeland, d.v.s. något land utanför EU. Det enklaste är om EU-kommissionen har fattat beslut om att ett tredjeland har adekvat skyddsnivå för personuppgifter, då krävs det inte mer säkerhet för att en personuppgiftsansvarig skall få skicka personuppgifter till det landet.

När Storbritannien lämnade EU den 31 januari 2020 trädde övergångsregler i kraft som bland annat innebär att Storbritannien följer EU:s dataskyddsförordning året ut. Under tiden fram till den 1 januari 2021 borde det finnas tid för EU-kommissionen att fatta ett beslut om adekvat skyddsnivå för Storbritannien. Ett sådant beslut skulle göra det fortsatt lika enkelt att överföra personuppgifter dit som det hittills har varit. Det finns emellertid tvivel på om det finns förutsättningar för ett sådant beslut. Ett skäl är att Storbritannien och USA har ingått ett avtal om utbyte av elektroniska data för att utreda allvarliga brott. USA saknar adekvat skyddsnivå för personuppgifter.

Det är ännu nästan ett halvår kvar för EU-kommissionen att fatta ett beslut om adekvat skyddsnivå för Storbritannien. Förhoppningsvis kommer EU-kommissionen att finna att förutsättningarna är uppfyllda.

Inga kommentarer: