tisdag 1 juni 2021

Bra dom om gammal brygga

Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt har i dom den 28 maj 2021 (mål nr M 8762-20) upphävt ett föreläggande från Länsstyrelsen i Södermanlands län om att ta bort en brygga.


Bryggan har funnits på platsen sedan någon gång 1978-83, då den ersatte en äldre brygga cirka 20 meter bort. De nuvarande ägarna till fastigheten köpte den 2005. De hade då ingen anledning att misstänka att bryggan uppförts utan tillstånd enligt strandskyddsreglerna. Det har gått över tio år från det att nuvarande ägarna köpte marken, varför domstolen konstaterar att de skulle ha begränsade möjligheter att föra talan mot tidigare ägare. Länsstyrelsen hade inte heller ens påstått att överlåtelsen skulle ha skett i något illojalt syfte. På dessa tre grunder anser domstolen att det inte är skäligt att rikta krav mot de nuvarande ägarna av fastigheten om att ta bort bryggan.


Det här är en bra dom. Det är inte rimligt att senare ägare till en fastighet lång tid efter sitt förvärv, och utan misstankar om att något varit fel, ska behöva åläggas att åtgärda ett fel som begåtts väldigt långt innan deras förvärv av fastigheten. Domstolen anger också ett par andra goda skäl till sin slutsats.


Det kan, som kuriosa, nämnas att fastighetsägarna är f.d. statsminister Göran Persson och f.d. chefen för Systembolaget Anitra Steen. 

Inga kommentarer: