måndag 31 maj 2021

Långsamt malande lagstiftande kvarnar

Den som har körkort utfärdat i annat land inom EU/EES och har flyttat till Sverige, får byta ut detta körkort mot ett svenskt. När Förenade kungariket lämnade EU den 31 januari 2020 förlorade de som hade körkort utfärdat i Förenade kungariket denna möjlighet. Från den 1 juli 2021 återfår de denna möjlighet, genom lagen (2021:432) om ändring i körkortslagen (1998:488) och förordningen (2021:433) om ändring i körkortsförordningen (1998:980). Det blev därmed ett glapp på 17 månader utan möjlighet för utbyte av körkort.


Med tanke på att det stod klart redan 2016 att Förenade kungariket skulle lämna EU, kan det här framstå som ett långt glapp. Å andra sidan var inte alla förhållanden mellan Förenade kungariket och EU utredda och klara förrän i slutet av december 2020, då ett frihandelsavtal slöts mellan parterna. Förhållanden mellan olika länder och mellanstatliga samarbeten i dagens värld är ofta komplexa och det är därför inte så konstigt att lagändringen har tagit tid. Förhoppningsvis har glappet inte orsakat svårigheter för särskilt många människor.


Ändringarna i körkortslagen och körkortsförordningen innebär för övrigt också att personer med körkort utfärdat i Färöarna kommer att kunna byta ut det mot ett svenskt. Personer med körkort utfärdade i Japan eller Schweiz har redan haft denna möjlighet sedan lång tid tillbaka.

Inga kommentarer: