söndag 31 oktober 2021

Flextrafiken i Örebro

I dag fick jag veta att det i går var en demonstration på Stortorget i Örebro för att bevara flextrafiken i Örebro. Det var främst pensionärer som var där, om jag förstår saken rätt.


Syftet med flextrafiken var att minska kommunens kostnader för färdtjänst. Tanken var att personer som annars skulle åka färdtjänst med stora kommunala subventioner skulle åka flextrafik med mindre kommunala subventioner. Det syftet uppfylldes aldrig, kostnaden för flextrafiken var hela tiden mycket större för kommunen än vad de besparingar var, som kunde göras på färdtjänsten tack vare flextrafiken.


Ansvariga politiker, mig själv inkluderad, beslutade ändå om utökningar av flextrafiken för att få den lönsam, men det lyckades inte. Till slut gick det inte att motivera att kommunen skulle ha så höga kostnader för flextrafiken. Då beslutade vi i stor enighet om att lägga ned den. 


Det här är känt, men jag förstår om personer som tyckte om att använda flextrafiken ändå är ledsna för att den läggs ned. Så är det ofta med besparingar, några drabbas och blir ledsna. Det får inte hindra ansvariga politiker från att fatta nödvändiga beslut för att kommunens ekonomi ska fungera väl. 

Inga kommentarer: