onsdag 6 oktober 2021

Privilegium för arbetslöshetskassor

I en promemoria från finansdepartementet (Fi2021/03234) föreslås ett slags riktad skattesänkning, i form av skattereduktion för avgift till arbetslöshetskassor. Av den avgift som en medlem i en arbetslöshetskassa betalar per år, kommer 25 procent att ge rätt till avräkning mot den beräknade skatten för medlemmen. 


Normalt är jag positiv till skattesänkningar. En ny regel om skattereduktion är en typ av skattesänkning. Det är dock bättre att generellt sänka skatterna och att göra skattesystemet enklare, än att införa en särskild skattereduktion av det här slaget och göra skattesystemet mer krångligt. Skattereduktionen tillkommer inte alla skattebetalare. Det kan tolkas som ett särskilt skattemässigt privilegium till arbetslöshetskassorna, eftersom avgift till dem blir billigare jämfört med andra utgifter som en skattebetalare har. 


Socialdemokraterna har ofta klagat på att jobbskatteavdrag inte ger pensionärer någon lägre skatt. De har pratat om det med den nedsättande termen "pensionärsskatt". Pensionärer är normalt inte medlemmar i arbetslöshetskassor. Då blir den här skattereduktionen en "pensionärsskatt". 

Inga kommentarer: