måndag 28 mars 2022

Generellt förbud utan hänsyn till beredskapsskäl

Enligt regeringens proposition 2021:22:150 föreslås ett generellt förbud mot att utvinna bland annat råolja och naturgas i Sverige. Det ska inte längre vara möjligt att ens få frågan om koncession prövad. Det grundläggande skälet är att fortsätta Sveriges väg mot att bli klimatneutralt. 


I förslaget finns inga förbud mot import av fossila bränslen.


Försvarsmakten och ett par till remissinstanser har invänt mot förslaget av beredskapsskäl. Det kan finnas behov av att utvinna t.ex. olja i Sverige i situationer av krig eller annan kris. Regeringen tycker bara att dessa invändningar ger skäl för att utreda beredskapsfrågan i särskild ordning (a. prop. s. 34). 


Jag har svårt att förstå mig på den här typen av generella förbud. Utvinning i Sverige skulle ofta bli mer miljövänlig än i andra länder och skulle kunna ha betydelse av beredskapsskäl. Varför ska det inte ens vara tillåtet att få frågor om utvinning prövade?

måndag 21 mars 2022

Ingen grundavgift för avfall för oanvända fritidshus

Mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt har i dom den 15 mars 2022 (mål nr M 3448-21 och M 3474-21) beslutat att en fastighetsägare inte ska behöva betala grundavgift för renhållningstjänst för två fritidsfastigheter. Fastigheterna var svåra att nå och användes över huvud taget inte av ägaren. Under dessa omständigheter är det en bra dom. Grundavgift bör som huvudregel alltid kunna tas ut, men det är rimligt att när vissa fastigheter, även om de är bebyggda, aldrig används, ska grundavgift inte tas ut. 

onsdag 9 mars 2022

Upprördhet i Finland över svenska statsministerns uttalande om NATO

Sveriges statsminister Magdalena Andersson har uttalat att det inte nu är aktuellt med en svensk ansökan om medlemskap i NATO. Skälet skulle vara att en sådan ansökan i nuvarande läge skulle destabilisera säkerheten ytterligare.

Uttalandet orsakar upprördhet i Finland, samt i den svenska oppositionen. Detta med all rätt. Uttalandet implicerar uppenbart att Sverige skulle ge vika för Rysslands krav att Sverige inte skulle gå med i NATO.

Under några dagar i början av kriget mellan Ryssland och Ukraina, spekulerade jag i om Socialdemokraterna skulle ta detta tillfälle i akt för att lämna in en svensk ansökan om medlemskap i NATO, koordinerat med Finland. Det skulle ha inneburit fördelar för S gentemot den NATO-vänliga delen av opinionen inför valet, medan de flesta NATO-skeptiska ändå skulle rösta på vänsterblocket. Det skulle också vara det smidigaste sättet att få med Sverige i NATO, en Moderatledd regering skulle ha svårare för att få inrikespolitiskt stöd för att ansöka.

Jämför med att det var Socialdemokraterna som, efter decennier av nej, vände och lämnade in Sveriges ansökan om medlemskap i EG 1990.

Nu är det tydligen så att Socialdemokraterna inte är så partistrategiska i frågan som jag hade trott. Antingen finns det för få i partiet som tänker i dessa banor, eller så är det för många som har alltför långa vägar att gå innan de kan acceptera en ansökan om medlemskap i NATO.

tisdag 8 mars 2022

Internationella kvinnodagen

Den 8 mars firas som internationella kvinnodagen runt om i världen.


För första gången har Sverige en kvinna som regeringschef den dagen. Det finns de som tycker att det är viktigt. Jag har aldrig haft något emot kvinnor som chefer, men tycker inte att könet är det viktiga. För de som tycker det, borde det ändå inte vara särskilt glädjande att nu för första gången en internationell kvinnodag ha en kvinna som regeringschef. Sverige är sist i Norden, utöver Ryssland sist bland länderna kring Östersjön och decennier efter länder som Storbritannien, Israel och Indien med en kvinna som regeringschef. Det är på tiden, men inte i sig glädjande.


Det viktiga att påpeka denna dag, är att kvinnor och män är lika mycket värda. Mer än så ska inte behöva sägas. 

söndag 6 mars 2022

Upptaget i fönstret

Den här söndagseftermiddagen tänkte jag damma en fönsterbänk i köket, men den var upptagen. En av våra katter låg där. Jag får städa där en annan gång.

tisdag 1 mars 2022

Systembolaget agerar förmyndare i ett avseende för mycket

Systembolaget har beslutat att sluta sälja produkter från Ryssland. Det beror på Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Även om syftet är gott, är det ett felaktigt beslut. 


Jag stödjer Ukraina i kriget. Samtidigt tycker jag illa om denna bojkott av Systembolaget. Systembolaget har monopol på detaljhandel med alkoholvaror i Sverige, då ska Systembolaget vara politiskt opartisk. Bojkotter ska vara upp till kunderna, folket. Det ska inte vara ett statligt bolag aom utnyttjar sin ställning av förmyndare för försäljning av alkoholdrycker som ska bestämma över en bojkott mot ett helt land.


Det händer att Systembolaget väljer bort enstaka produkter. Då beror det på att produkten har funnits i sortimentet men sålt för dåligt, eller att Systembolaget tror att den skulle sälja för dåligt. Den typen av beslut att inte sälja en produkt är en helt annan sak. De besluten beror på affärsmässiga förhållanden. En enskild kund kan beställa varan, även om det är krångligt. Systembolagets bojkott av alla produkter från ett helt land är en annan sak, ett politiskt beslut som det borde vara upp till kunderna att ta. Skulle sedan Systembolaget plocka bort de ryska produkterna från butikshyllorna för att de skulle sälja för dåligt, då vore det godtagbart.


Privata återförsäljare på en konkurrensutsatt marknad får gärna välja att bojkotta produkter från ett visst land. Kunder som ogillar det kan då gå till andra återförsäljare, medan kunder som gillar det väljer den bojkottande återförsäljaren. Systembolaget har ett statligt sanktionerat monopol, de måste då vara politiskt opartiska nör det gäller vilka produkter de saluför, inte agera förmyndare i ytterligare ett avseende gentemot folket. 


Jag vill själv ha valet att välja bort rysk alkohol och köpa ukrainsk.