onsdag 9 mars 2022

Upprördhet i Finland över svenska statsministerns uttalande om NATO

Sveriges statsminister Magdalena Andersson har uttalat att det inte nu är aktuellt med en svensk ansökan om medlemskap i NATO. Skälet skulle vara att en sådan ansökan i nuvarande läge skulle destabilisera säkerheten ytterligare.

Uttalandet orsakar upprördhet i Finland, samt i den svenska oppositionen. Detta med all rätt. Uttalandet implicerar uppenbart att Sverige skulle ge vika för Rysslands krav att Sverige inte skulle gå med i NATO.

Under några dagar i början av kriget mellan Ryssland och Ukraina, spekulerade jag i om Socialdemokraterna skulle ta detta tillfälle i akt för att lämna in en svensk ansökan om medlemskap i NATO, koordinerat med Finland. Det skulle ha inneburit fördelar för S gentemot den NATO-vänliga delen av opinionen inför valet, medan de flesta NATO-skeptiska ändå skulle rösta på vänsterblocket. Det skulle också vara det smidigaste sättet att få med Sverige i NATO, en Moderatledd regering skulle ha svårare för att få inrikespolitiskt stöd för att ansöka.

Jämför med att det var Socialdemokraterna som, efter decennier av nej, vände och lämnade in Sveriges ansökan om medlemskap i EG 1990.

Nu är det tydligen så att Socialdemokraterna inte är så partistrategiska i frågan som jag hade trott. Antingen finns det för få i partiet som tänker i dessa banor, eller så är det för många som har alltför långa vägar att gå innan de kan acceptera en ansökan om medlemskap i NATO.

Inga kommentarer: