tisdag 1 mars 2022

Systembolaget agerar förmyndare i ett avseende för mycket

Systembolaget har beslutat att sluta sälja produkter från Ryssland. Det beror på Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Även om syftet är gott, är det ett felaktigt beslut. 


Jag stödjer Ukraina i kriget. Samtidigt tycker jag illa om denna bojkott av Systembolaget. Systembolaget har monopol på detaljhandel med alkoholvaror i Sverige, då ska Systembolaget vara politiskt opartisk. Bojkotter ska vara upp till kunderna, folket. Det ska inte vara ett statligt bolag aom utnyttjar sin ställning av förmyndare för försäljning av alkoholdrycker som ska bestämma över en bojkott mot ett helt land.


Det händer att Systembolaget väljer bort enstaka produkter. Då beror det på att produkten har funnits i sortimentet men sålt för dåligt, eller att Systembolaget tror att den skulle sälja för dåligt. Den typen av beslut att inte sälja en produkt är en helt annan sak. De besluten beror på affärsmässiga förhållanden. En enskild kund kan beställa varan, även om det är krångligt. Systembolagets bojkott av alla produkter från ett helt land är en annan sak, ett politiskt beslut som det borde vara upp till kunderna att ta. Skulle sedan Systembolaget plocka bort de ryska produkterna från butikshyllorna för att de skulle sälja för dåligt, då vore det godtagbart.


Privata återförsäljare på en konkurrensutsatt marknad får gärna välja att bojkotta produkter från ett visst land. Kunder som ogillar det kan då gå till andra återförsäljare, medan kunder som gillar det väljer den bojkottande återförsäljaren. Systembolaget har ett statligt sanktionerat monopol, de måste då vara politiskt opartiska nör det gäller vilka produkter de saluför, inte agera förmyndare i ytterligare ett avseende gentemot folket. 


Jag vill själv ha valet att välja bort rysk alkohol och köpa ukrainsk. 

Inga kommentarer: