I dagens Nerikes Allehanda har jag en insändare. Den finns bakom betalvägg på NA, så jag lägger även den fulla texten här.
Svar till Jennie Nises, Republikanska föreningen, med flera, NA den 17 september 2022
Sverige bör ha kvar monarkin. Det är ett statsskick som har tjänat Sverige och dess invånare väl genom historien. Det kommer att göra detsamma i framtiden.
De tre republikaner från Sverige, Danmark och Norge som skrev i NA och förespråkade republik hade inga nya argument. De hävdade att Sveriges högsta ämbete bör vara folkvalt, men utan att förklara hur det skulle göra Sverige till ett bättre, friare eller mer demokratiskt land.
Det finns flera sätt att mäta hur pass demokratiskt ett land är, Tidskriften The Economist har ett demokratiindex som de mäter alla världens länder med varje år. Sedan 2010 har Kungariket Norge varje år räknats som världens mest demokratiska land. Sverige och Danmark kommer inte långt efter. Många republiker som brukar räknas som demokratier hamnar långt efter dessa nordiska monarkier. Runt om i världen finns det också många republiker som är diktaturer.
Demokrati handlar om hur mycket inflytande folket har över riket och dess politik. Det är ingen avgörande skillnad om statschefen ärver sitt ämbete eller väljs genom direkta eller indirekta val. I de flesta demokratiska republiker är statschefen en tidigare toppolitiker som får sitt ämbete på yrkespolitiska meriter. Inga republikaner har någonsin lyckats förklara hur det gör att folket får mer inflytande eller gör folket friare eller gladare. Reträttposter för tidigare politiker har vi redan.
Europeiska monarkier har bara avskaffats på grund av väpnade revolter eller förlorade krig. Det finns ingen anledning att önska att Sverige skulle råka ut för något sådant för att byta statsskick. De tre republikanerna nämner att Italien och Grekland avskaffade monarkin efter folkomröstningar. Dessa folkomröstningar hölls inte under stabila demokratiska former.
Italien höll folkomröstning 1947, kort tid efter att ha stått på den förlorande sidan i andra världskriget, där den tidigare kungen hade stött den fascistiska regimen. Trots den tidigare kungens stöd till fascismen vann republikanerna med liten marginal. Det förekommer flera uppgifter om valfusk i denna folkomröstning, att såväl den amerikanska underrättelsetjänsten som de italienska kommunisterna skulle ha fuskat till förmån för den republikanska sidan.
Grekland höll folkomröstning om republik både 1973 och 1974. Landet styrdes sedan 1967 av en militärjunta som hade tagit makten med våld och avskaffat demokratin. Sedan kung Konstantin II lett en motkupp för att återupprätta demokratin, men misslyckats, hade han gått i landsflykt. Militärjuntan ordnade en folkomröstning 1973 om republik för att konsolidera sin makt, den utföll till förmån för republik. Sedan militärjuntan förlorat makten hölls en till folkomröstning 1974, som också utföll till förmån för republik. Utan militärjuntan hade Grekland förblivit demokrati 1967 och hade sannolikt fortfarande varit en konstitutionell och demokratisk monarki.
Belgien höll folkomröstning om monarki 1950. Då röstade folket för monarki.
Spanien höll folkomröstningar om nya grundlagar 1947, 1966, 1976 och 1978. I samtliga fall föreslogs att Spanien skulle vara monarki, i det sista fallet en konstitutionell och demokratisk monarki tre år efter diktatorn Francisco Francos död. Folket röstade för förslagen till nya grundlagar vid alla fyra tillfällen. När några militärer försökte genomföra en väpnad kupp 1981 spelade kung Juan Carlos I en avgörande roll för att bevara demokratin.
Sverige är ett fritt och demokratiskt land. Monarkin har en god plats i vårt demokratiska statsskick. Den bör bevaras.
Daniel Granqvist
Örebro
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar