torsdag 15 september 2022

Särskilt integritetskänsliga uppgifter

IMY har i beslut den 13 september 2022 (IMY-2022-1621) gett ett företag en reprimand enligt art. 58.2.b dataskyddsförordningen. Företaget har behandlat känsliga personuppgifter om hälsa i strid mot art. 9 dataskyddsförordningen i sina tjänster på nätet. IMY förelade företaget enligt art. 54.2.d att i sina söktjänster på nätet göra det omöjligt för användare att söka på personer med sökparametrarna personnamn, personnummer eller adress för att ta del av avgöranden i mål om psykiatrisk tvångsvård eller rättspsykiatrisk vård.

IMY grundar bland annat beslutet på en ändring i svensk grundlag 2019, som begränsar tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen i förhållande till dataskyddsförordningen, när det gäller vissa särskilt integritetskänsliga uppgiftssamlingar som offentliggörs. Bestämmelserna finns i 1 kap. 13 § tryckfrihetsförordningen respektive 1 kap. 20 § yttrandefrihetsgrundlagen. Även om företaget har utgivningsbevis bedömde IMY att detta undantag innebar att de inte kunde hänvisa till yttrandefriheten och därmed gå fri från en reprimand. 

Det är ett bra beslut, som återspeglar den goda balans som lagstiftaren vill ha mellan yttrandefriheten och skyddet för människors personliga integritet. Samtidigt vore det bra om beslutet skulle överklagas, så att vi kunde få rättspraxis på området. 

Inga kommentarer: