torsdag 20 oktober 2022

Storbritanniens premiärminister avgår

Storbritanniens premiärminister Liz Truss avgår efter mindre än två månader på posten. Det styrande Konservativa partiet måste återigen välja en ny partiledare som kan bli ny premiärminister. 


Oppositionspolitiker påkallar nyval. De hänvisar till att väljarna inte har fått säga sitt om denna eller nästa premiärminister. I praktiken är det ett sätt för oppositionen att få möjlighet att vinna ett nyval och ta över makten. Det finns ändå inget i ett parlamentariskt system som säger att regeringschefen måste väljas av folket. Folket väljer parti och röstar på kandidater i den valkrets där de bor, inte på en premiärministerkandidat. Det är sedan upp till partiet att göra sitt bästa av det mandatet som partiet får. 


Vi får se vem som blir ny partiledare och premiärminister. Kanske blir det någon som får opinionen att svänga och som kan vinna nästa val. I annat fall blir väl oppositionsledaren Sir Keir Starmer från Labour nästnästa premiärminister. Han vore inte så dålig. Efter många år vid makten kanske Konservativa partiet behöver en tid i opposition för att förnya sig. Demokrati omfattar regeringsskifte då och då. 

Inga kommentarer: