tisdag 21 februari 2023

Semlor och deras säsong

Under lång tid var det förbjudet att saluföra semlor innan fettisdagen. Då var det självklart att säsongen började på fettisdagen.

Det finns, så vitt jag vet, två olika teorier om semlans ursprung. Den ena teorin fick vi lära oss när jag gick i skolan: semlor var de vita bullar som man fick äta under fastan, och så började folk gömma godsaker inuti dem. Godsakerna utvecklades till mandelmassa och vispgrädde. Den andra teorin har blivit mer spridd på senare år: semlor är goda bakverk som man åt på fettisdagen innan fastan. Den andra teorin innehåller ingen förklaring till semlans utseende eller innehåll.
Enligt den första teorin pågår säsongen för semlor från fettisdagen fram till påsk, enligt den andra teorin skulle säsongen sluta på fettisdagen. När förbudet fanns, skulle säsongen i så fall ha varat en enda dag.
Jag tycker att den första teorin låter mer sannolik.

Inga kommentarer: