torsdag 30 november 2023

Religiösa symboler får förbjudas på offentlig arbetsplats

EU-domstolen har i dom den 28 november 2023 (mål nr C-333/22) slagit fast att en offentlig myndighet får besluta att alla dess medarbetare förbjuds att använda symboler för religiös eller filosofisk övertygelse på arbetsplatsen. Det gäller även medarbetare som inte har direkt kontakt med allmänheten.


Förutsättningen är att regeln tillämpas generellt, utan åtskillnad för någon personal, vid den aktuella förvaltningen och begränsas till vad som är nödvändigt. En myndighet som vill införa en helt neutral arbetsmiljö genom ett sådant förbud får alltså göra det. Till detta ska det finnas ett berättigat mål, i det aktuella fallet att ha en neutral arbetsplats. Regeln ska vara lämplig, nödvändig och proportionerlig i förhållande till detta ändamål.


Det är en väl avvägd dom. 

onsdag 22 november 2023

Ojämlik skola?

Vid kommunfullmäktige i dag satt jag som ordförande när en interpellation om ojämlikhet i skolan debatterades.


En av ledamöterna tog upp frågan om att kommunen ska lägga ned två skolor och frågade hur det påverkar ojämlikheten. När en annan ledamot begärde ordningsfråga och ifrågasatte om det hörde till ämnet för interpellationen, svarade jag att så som frågan var formulerad handlade den om ojämlikhet i skolan och gick inte utanför ämnet. 


Senare begärde interpellanten ordet och ifrågasatte också om frågan som tog upp nedläggning av skolor hörde till ämnet. Det gjorde mig litet irriterad, jag hade ju redan förklarat att jag bedömde att den hörde till ämnet. Det sade jag också, men lyckades undvika att låta alltför irriterad. Jag kan inte förstå varför interpellanten skulle upprepa samma ifrågasättande. Det var ohövligt. Jag hoppas att sådant inte sker igen. 

tisdag 21 november 2023

Överklagbara beslut

 Högsta förvaltningsdomstolen har i två domar den 17 november 2023 (mål nr 6193-22 resp. 3691-22) dömt att Integritetsskyddsmyndighetens beslut att inte utreda ett klagomål vidare respektive att avsluta ett tillsynsärende utan åtgärd är överklagbara. Det är bra domar, som understryker de enskildas rätt till prövning i domstol. 

måndag 20 november 2023

Slaget vid Narva

Den 20 november 1700 vann Sverige slaget vid Narva mot Ryssland.


Tyvärr var det bara ett slag, Ryssland vann senare kriget. Det var till stor nackdel för Sverige och för de som bodde i de av Ryssland erövrade områdena. 

måndag 13 november 2023

Svenskt fördragsbrott avseende vapendirektiv

EU-domstolen slår fast den 9 november att Sverige måste betala 8 500 000 euro till EU för att ha infört regler från EU:s senaste vapendirektiv för sent. Det utgör ett brott mot EU:s fördrag. Reglerna skulle ha införts den 14 september 2018. Den 26 juli 2019 uppmanade EU-kommissionen att införa reglerna senast den 26 september 2019. Reglerna infördes i svensk rätt först den 1 juli 2023.


Det kan konstateras att det var de socialdemokratiskt ledda regeringarna, som styrde fram till valet 2022, som hade ansvaret för att ta fram de ändringar av svensk rätt som skulle behövas för att implementera reglerna från vapendirektivet. Det gjorde inte de regeringarna och det är därför där ansvaret ligger för att Sverige måste betala den aktuella avgiften. 


Många andra EU-länder klarade av att implementera reglerna i tid. Det handlade bara om att göra en liten insats för att ändra reglerna, utan extra betungande regelverk. Sådant klarade de socialdemokratiskt ledda regeringarna inte av. 

lördag 11 november 2023

Stillestånd

Den 11 november 1918, etthundrafem år sedan i dag, tog första världskriget slut. Det var ett krig som aldrig skulle ha behövt inledas, som ledde till oerhörda förluster av liv och egendom och i förlängningen till flera hårda diktaturer i länder som Ryssland och Tyskland. Vi kan ändå högtidlighålla vapenstilleståndet, för det var bättre att det kom än att kriget skulle ha fortsatt. 

torsdag 9 november 2023

Till minne av Kristallnatten

För åttiofem år sedan utspelades det som kom att kallas Kristallnacht, Kristallnatten, i Tyskland. Det var nazister som följde den dåvarande nazistiska diktaturens politik och slog sönder judisk egendom. Allt krossat glas gav natten dess namn. 


Nu demonstrerar personer mot judar igen. Det är muslimer som gör det denna gång. De borde ändra sig. Det gjorde tyskarna, så det borde muslimerna också kunna göra. 

måndag 6 november 2023

Gustav Adolfsdagen

Det är Gustav Adolfsdagen i dag, till minne av hjältekonungen Gustav II Adolf. 


Gustav II Adolf räddade protestantismen i Tyskland och Nordeuropa tack vare sin inblandning i trettioåriga kriget. För Sverige blev en del av resultatet provinser längs den tyska nordkusten. Det är tråkigt att inga av dessa områden längre är svenska, det gör Gustav II Adolfs betydelse i historien något mindre. 

torsdag 2 november 2023

Felparkeringar ledde till uppsägning av hyresrätt

Svea hovrätt har i dom den 27 oktober 2023 (mål nr H 4135-23) avslagit ett överklagande av en dom från hyresnämnden om att en man sades upp från den hyresrätt där han har bott. Han hade vid flera tillfällen parkerat fel, hindrat andra hyresgäster från att använda sina parkeringsplatser och fortsatt med det trots flera tillsägelser. 


Det är ett ovanligt skäl för att säga upp någon från en hyresrätt där han bor, men högst rimligt. Domen är bra.