måndag 11 december 2023

Kostnader innan bygglov var klart

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i dom den 7 december 2013 (mål nr 1171-23) avslagit en begäran om rättsprövning för ändring av ett beslut av regeringen.


Målet gällde ett bygglov, där en man hade fått bygglov av kommunen. Länsstyrelsen överklagade, eftersom fastigheten låg inom ett riksintresse för Försvarsmakten för närheten till ett skjutfält. En utbyggd bostad kunde i förlängningen medföra problem för Försvarsmaktens skjutningar, som medför buller. Regeringen beslutade att fastighetsägaren inte skulle få bygglov, med hänsyn till riksintresset.


Fastighetsägaren anförde bland annat att han skulle förlora 1,5 miljoner kronor på redan vidtagna investeringar, om han inte skulle få bygglovet. Det kommenterade HFD inte ens. Jag tycker att det är märkligt att en fastighetsägare bestämmer sig för att investera så mycket pengar i ett bygge, när bygglovet inte har vunnit laga kraft och har överklagats. Fastighetsägaren kan inte ha varit omedveten om närheten till skjutfältet och det är allmänt känt att beviljade bygglov kan överklagas. Det var rätt av HFD att inte ta hänsyn till den invändningen, anser jag. 

Inga kommentarer: