måndag 4 mars 2024

Ingen sekretess för privat användning

Det finns en bestämmelse i 21 kap. 7 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) (OSL) som säger att det är sekretess på uppgifter om den myndighet som annars skulle lämna ut uppgifterna kan anta att uppgifterna skulle användas i strid mot dataskyddsförordningen. Den här bestämmelsen används inte särskilt ofta, därför att det inte är många situationer som gör att myndigheten på förhand kan komma till någon slutsats om att uppgifter skulle användas i strid mot dataskyddsförordningen. 

Kammarrätten i Göteborg har i dom den 29 februari 2024 (mål nr 863-24) bifallit ett överklagande från en person som ville ha ut uppgifter om namn, titel och lön på drygt 650 anställda personer från Stadsfastighetsnämnden i Göteborgs stad. Personen skulle ha uppgifterna för privat bruk. Då är dataskyddsförordningen inte tillämplig, enligt art. 2.1.c dataskyddsförordningen, även om detta varken nämndes i det överklagade beslutet eller i domen. Kammarrätten ansåg att det som hade kommit fram om personens avsedda behandling av uppgifterna inte innebar att det fanns skäl att anta att uppgifterna skulle användas i strid mot dataskyddsförordningen. Därmed var 21 kap. 7 § OSL inte tillämplig. Kammarrättens dom har ingen mer motivering än så. 

Enligt min uppfattning kom rätten till en korrekt slutsats, men jag skulle ändå gärna ha sett något mer utvecklade domskäl. 

Inga kommentarer: