tisdag 31 december 2024

Arvsmonarki är principiellt rätt

I dagens Nerikes Allehanda hade jag en insändare med rubriken: ”Arvsmonarki är principiellt rätt”, och följande text. 

Svar till Niclas Malmberg, Republikanska föreningen, och Ludwig Norman, Unga republikaner, NA 16 december

Republikaner gör det ofta lätt för sig, när de tar till argumentet att Sverige inte skulle vara en fulländad demokrati så länge statschefen inte kan väljas i fria val. Ett demokratiskt, fritt och rättssäkert land behöver många institutioner och funktioner som är mycket viktigare än en folkvald statschef.

Vad ett land framför allt behöver, för att vara fritt för folket, är maktbalans mellan olika delar av staten. Det utformas ofta som en uppdelning mellan den lagstiftande, den verkställande och den dömande makten. Lagarna stiftas av ett folkvalt parlament, i Sverige riksdagen. Landet styrs av regeringen, med stöd i riksdagen. Lagarna tolkas av domstolarna.

Om de folkvalda politikerna får för mycket oinskränkt makt, brukar man tala om majoritetens diktatur. En majoritet i parlamentet kan då bestämma allt, på bekostnad av minoriteter och individer. 

Statschefen är statens högsta företrädare. Om han har sin makt från ett annat håll än vad parlamentet har, är det en tydlig markering mot politikerna att de är begränsade, ingen politiker kan någonsin nå statens högsta ämbete. Det är bra för folket, för det begränsar politikerna. Arvsmonarki är därför principiellt rätt för en stat som är den bästa staten för folket, om än inte för varje politiker med personliga ambitioner.

Daniel Granqvist, Örebro

Inga kommentarer: