torsdag 26 maj 2011

Ännu mer tillväxtfientlighet

Nu är de igång igen, de tillväxtfientliga. De som hela tiden hänvisar till planeten Jordens begränsade resurser. Många av dem har skrivit under en debattartikel i Upsala Nya Tidning i måndags. Det är tjugonio personer som har skrivit under artikeln, som om antalet som undertecknar en artikel vore ett argument i sig. Kanske tycker de att det är det.

Skribenterna ondgör sig över den stora förnekelse som de anser att vi tillväxtvänner har. Jag anser för min del att de själva har stora skygglappar, men inte sådana som hindrar dem att se åt sidorna, utan sådana som hindrar dem att se uppåt. Det finns världar där ute i rymden också! Vi kan få tillväxt på Månen, Mars, Io, Ganymedes, Titan, Pluto med flera himlakroppar. Varför ser de tillväxtfientliga inte det - eller förnekar de det?

I detta skede av den mänskliga civilisationens utveckling måste vi satsa på att utveckla rymdfarten för att nå ut dit, där nya naturresurser finns. Det kräver tillväxt. Vi kan inte sluta nu och vända tillbaka till ett samhälle utan tillväxt, för då kanske vi aldrig kan ta steget ut. Detta borde de tillväxtfientliga tänka på.

Inga kommentarer: