måndag 23 maj 2011

Evig tillväxt

Vetenskapens värld på Sveriges Television brukar framstå som ett vederhäftigt vetenskapligt program. I dagens avsnitt tog de dock upp en högst politisk fråga: hur kan vi ha evig tillväxt på en begränsad planet?

Frågan är naturligtvis felaktigt ställd från början. Vi är för närvarande begränsade till vår nuvarande planet Jorden, men Jorden är inte den enda himlakroppen i universum. Bara i vårt solsystem finns det många himlakroppar som vi skulle kunna ta del av, vars resurser skulle kunna exporteras till Jorden och även bilda grund för nya mänskliga samhällen på plats. Jorden må vara ändlig, universum likaså, men universum är så stort att vi kan ha tillväxt för hela mänsklighetens framtid däri.

För övrigt står det i påannonseringen om programmet: "Att ifrågasätta tillväxten i sig har hittills närmast varit tabu. Men på flera håll växer nu en debatt om tillväxtens gränser." Det är också ett felaktigt påstående. Under hela min livstid har det varit politiskt korrekt i Sverige att ifrågasätta den ekonomiska tillväxten. Vi får hoppas att det inte hindrar oss människor från en framtida tillväxt som tar oss till andra planeter.

2 kommentarer:

David sa...

Med tanke på hur otroligt långt ifrån vi är att t.ex kunna bygga solkraftverk vid Lagrange-punkterna eller järngruvor på Mars, vore det kanske smart att försöka bevara jordklotet tills vi åtminstone börjat närma oss en sådan teknisk nivå?

Anonym sa...

Haha! Så vi botar en sjukdom genom att sprida den? Nej, dags att gå tillbaka till barnstadiet för oss alla. Tid för omvärdering i enlighet med ett vetenskapligt förhållningssätt.