torsdag 5 maj 2011

Helgdagar

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin vill se över vilka officiella helgdagar vi har i Sverige. Hon kan tänka sig att införa en muslimsk helgdag.

Nog för att islam nu är Sveriges näst största religion, men det var inte länge sedan den gick om judendomen, som har funnits här mycket längre. Om en muslimsk högtid skulle bli helgdag, borde samtidigt en judisk högtid bli helgdag.

Personligen anser jag dock att det är bra med de helgdagar vi har. Om någonting skulle förändras, borde helgdagen på nationaldagen tas bort och annandag pingst återinföras. I Sverige har vi ingen tradition av att fira en nationaldag den 6 juni, vi firar ändå mycket mer framför allt vid midsommar, men också på den urgamla festaftonen inför Valborg. När annandag pingst togs bort som helgdag förlorade pingsten mycket av sin särskilda ställning, nu är det som en veckohelg bland andra, vilket borde rättas till. Det är dessutom enklare att ha en helgdag som alltid infaller på en måndag, även om det är olika veckor varje år, än en helgdag som infaller på olika veckodagar från år till år.

Inga kommentarer: