söndag 29 december 2013

All vänster är inte kommunism

Riksdagsman* Rossana Dinamarca (v) kritiserar utbildningsminister Jan Björklund i Expressen, för att han vill att det skall ingå i det obligatoriska ämnet historia i skolan att upplysa om "Sovjetkommunismens massmord".

Rossana Dinamarca anser att detta är onödig politisering av historieämnet att välja ut vissa företeelser som det skall undervisas om. Det finns en poäng i det.

Vad jag däremot reagerar mot är avslutningen. Rossana Dinamarca skriver: "Genom att politisera historieundervisningen vill han misstänkliggöra, skuldbelägga och svärta ner dem som i dag kritiserar kapitalismen och liberalismen – det vill säga alla som står till vänster."

Det är långt ifrån alla som står till vänster politiskt, som identifierar sig med kommunismen. Den svenska socialdemokratin har till exempel alltid hållit ett hälsosamt avstånd till kommunismen. Det är inte till nackdel för andra än den minoritet vänstermänniskor som gillar kommunismen, att Sovjetkommunismens massmord kommer in som en obligatorisk del i historieundervisningen. De som gillar kommunismen måste likafullt förhålla sig till alla mord som har begåtts i kommunismens namn. Det är bra om det undervisas om detta i skolans historieundervisning, även om det kan tyckas vara en onödig detaljreglering av skolämnet.



* I min värld är "riksdagsman" ett könsneutralt ord, på samma sätt som många andra titlar som slutar på "man".

Inga kommentarer: