tisdag 17 december 2013

Kommunala föreskrifter och kommunalförbund

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i dom den 12 december 2013 (mål nr 3835-13, referatbeteckning följer i sinom tid) slagit fast att kommuner inte kan lämna över föreskriftsrätt till kommunalförbund.

Det handlade om några kommuner i Skåne som hade slutit ett kommunalförbund för att ta hand om vissa myndighetsuppgifter. Kommunalförbundet hade så utfärdat en taxa för avgifter för de myndighetsuppgifter som förbundet utförde gentemot medborgarna. HFD konstaterade att taxan är en föreskrift. Reglerna om föreskriftsrätt finns i 8 kap. regeringsformen, men där fann HFD inget stöd för att kommunalförbund skulle kunna utfärda föreskrifter. Inte heller kunde reglerna i 3 kap. 22 § kommunallagen (1991:900) vara stöd för detta. Följden blev att taxan inte får användas och avgift alltså inte får tas ut enligt den.

Det här är en bra dom, anser jag. Det är viktigt att föreskrifter utfärdas på rätt sätt, enligt alla de regler som är tillämpliga. Ett kommunalförbund som vill ha en taxa för sin verksamhet, får be de kommuner som ingår i kommunalförbundet att utfärda föreskrifter såsom taxa i sina respektive fullmäktigeförsamlingar. Detta vore inget ovanligt förfarande för kommunerna.

Inga kommentarer: