Det finns många missuppfattningar om vad nyliberalism är. I dag har jag dock läst en bra beskrivning av nyliberalismen av statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. Den rekommenderas!
Kortfattat kan man säga att nyliberalism går ut på att staten skall finnas (det är inte anarkism vi talar om), men samtidigt skall staten vara så liten och begränsad som möjligt. Staten skall bara ta hand om det som nödvändigtvis måste regleras och betalas gemensamt.
Härom året blev jag invald i styrelsen för ett bolag som Örebro kommun bildat, Futurum fastigheter AB. Detta bolag tog över det mesta av det som tidigare legat under den kommunala fastighetsförvaltningen och fastighetsnämnden. Med anledning av detta intervjuades jag av två statsvetarstudenter vid Örebro Universitet. De undrade vad jag tyckte om detta, som de beskrev som ett steg för kommunen i nyliberal riktning. Till deras förvåning invände jag mot frågan och sade att det inte alls rörde sig om någon rörelse i nyliberal riktning. En kommunal verksamhet som överlåts till ett av kommunen helägt aktiebolag har ingenting med nyliberalism att göra, det är ju fortfarande lika kommunalt, om än i annan organisatorisk form. Studenterna menade att deras professor sade att det var så. Det bet inte på mig. Verksamhet som ägs och drivs av kommunen är inte mer nyliberal, för att den drivs i form av ett aktiebolag i stället för i form av en kommunal förvaltning. En förändring i nyliberal riktning hade det dock varit att privatisera fastighetsförvaltningen. Den där statsvetarprofessorn skulle nog kunna lära sig ett och annat av Stig-Björn Ljunggren.
1 kommentar:
Tja, eller så bestämmer vi oss för att kommunal verksamhet som inte sköts kommunalt utan på andra sätt, via upphandling, AB eller något slags kooperativt modellerande är "nyliberalism", medan vi utförsäljning och offentlig reträtt från ett område benämns "libertarianism" samt att ursprungsläget, kommunen behärskar, är "kommunism".
Skicka en kommentar