fredag 21 februari 2014

Smittskydd

En av de potentiellt farligaste saker som finns i vår värld är smittsamma sjukdomar. Staten har därför infört regler om skydd mot sådana i smittskyddslagen (2004:168).

Kammarrätten i Sundsvall har nyligen prövat en ansökan från en smittskyddsläkare att enligt 3 kap. 2 § denna lag besluta om tvångsundersökning av en man. Denne man hade av en annan smittad person angivits som kontakt för smittan av en i lagen upptagen allmänfarlig sjukdom, men ville inte undersökas. I domen av den 11 februari 2014 (mål nr 251-14) gör kammarrätten samma bedömning som förvaltningsrätten, att mannen skall undersökas. Undersökningen skulle ske i form av ett blodprov, vilket var en undersökning som endast ansågs innebära obetydligt men för mannen.

Det är bra att smittskyddslagen finns och att myndigheter därmed kan ta till tvångsmedel för att skydda samhället mot allmänfarliga sjukdomar. Det är inte vanligt att det går så långt som till en dom i kammarrätten, men rättssäkerheten är viktig. Den man som kan vara smittad här har genom domstolsprocesserna fått möjlighet att invända mot statens tvång. Förhoppningsvis är han inte smittad, men det går inte att avgöra utan undersökning.

Inga kommentarer: