måndag 24 november 2014

Närvaro vid fullmäktige

I dag sammanträdde fullmäktige i Örebro kommun, där jag är en av ledamöterna. Ett av Socialdemokraternas kommunalråd var frånvarande på grund av sjukdom. Hans specialområde är samhällsbyggnadsfrågor. Det här ledde till att Socialdemokraterna yrkade att behandlingen av flera motioner skulle bordläggas, därför att motionerna rörde samhällsbyggnadsfrågor och de inte hade någon som kunde träda in i kommunalrådets ställe.

Socialdemokraterna är det största partiet i fullmäktige. De styr kommunen tillsammans med två till partier. Tillsammans har dessa tre partier trettiotvå mandat i fullmäktige, men av dessa fanns det alltså ingen som sågs som duglig nog att ta debatterna om en stor mängd motioner. Vi vet sedan tidigare att det är få andra än kommunalråden som tar debatter i fullmäktige för Socialdemokraterna. Dagens bordläggningar visar tydligt vilken risk som finns med att samla all makt hos få individer. Det blir så pass toppstyrt, att ingen kan vikariera. Detta inger inget förtroende för Socialdemokraterna. Vad skulle hända om deras få kommunalråd hastigt skulle sluta?

Vad gör deras övriga ledamöter i fullmäktige, de som är närvarande fysiskt, men som aldrig säger något? Är det verkligen att närvara? Är inte det slöseri med kommunala arvodespengar att betala personer för att bara vara med för det fall att någon måste trycka på voteringsknapparna?

I och med de många bordläggningarna, kom vi längre fram i dagordningen än vad vi brukar. Då kom en ledamot från Miljöpartiet med ett önskemål om en kort ajounering av mötet. Orsaken angavs vara att de ville tala ihop sig om hur de skulle ställa sig till motioner som de trodde inte skulle komma att behandlas i dag. Vi vet av erfarenhet att det ofta finns motioner på fullmäktiges dagordning, som vi inte hinner med. Moderaterna förbereder sig dock alltid för om dessa motioner skulle behandlas, så för oss var ajouneringen onödig. Det framstår som oprofessionellt att inte vara förberedd för alla de motioner som trots allt står på fullmäktiges dagordning.

Inga kommentarer: