Moderata ungdomsförbundets första vice ordförande Louise Meijer har skrivit i Svenska Dagbladet och förespråkat att svenskt medborgarskap skall börja tilldelas personer, enbart på den grunden att de är födda i Sverige. Det enda argumentet för detta, är att göra Sverige "mer öppet". Det är ingen god idé.
Det finns två vanliga principer för hur medborgarskap tilldelas. Sverige följer ius sanguinis, blodets rätt, vilket innebär att om en förälder till ett nyfött barn är svensk medborgare, ärver barnet medborgarskapet i och med födelsen. De flesta länder i Europa tillämpar den här principen. Den andra principen är ius soli, territoriets rätt. Den innebär att om ett barn föds på ett lands territorium, blir barnet medborgare i landet. Storbritannien, USA och Canada följer den principen. Enligt ius soli kan ett nyfött barn bli medborgare, utan att föräldrarna har någon anknytning till landet alls.
Det finns många undantag från huvudprinciperna. Alla länder har sina egna regler om medborgarskap.
Det är mer rimligt att medborgarskapet innebär ärvda privilegier, än att det innebär privilegier grundade i på vilken plats en människa är född. Arvsrätt finns inom alla rättsordningar. Gränsen för statens jurisdiktion har visserligen med statens territorium att göra, men jag kan inte se några hållbara argument för att medborgarskapet skulle utgå från födelseplatsen för det. Om jag skulle äga ett lägenhetshus, vore det rimligt att hyresgästers barn skulle kunna ärva hyresrätter där, men inte att personer som fötts på fastigheten därigenom skulle ha förtur till en hyresrätt där. Det vore också rimligt att hyresgästers barn skulle ha full tillgång till husets gemensamhetslokaler, såsom trapphus, tvättstuga o.dyl., inte att barn som råkat födas där skulle ha det.
Det är rimligare att ett barn fött av svenska medborgare utomlands blir svensk medborgare, än att ett barn fött av utländska medborgare som råkar befinna sig i Sverige blir svensk medborgare. Det förra följer av ius sanguinis, det andra skulle följa av ius soli.
Svensk medborgarskapsrätt bör fortsätta följa sin hävdvunna princip, grundat på ius sanguinis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar