torsdag 9 april 2015

Återinförs landskap som officiell indelning av riket?

Folkbokföringen i Sverige skall ändras från den 1 januari 2016, så att vi inte längre kommer att vara folkbokförda på församling. Detta har att göra med att staten och Svenska kyrkan har skilts åt, staten ansvarar för folkbokföringen och Svenska kyrkan ansvarar för sin indelning i territoriella församlingar. Det är då inte lämpligt att statens folkbokföring bygger på Svenska kyrkans indelningar i församlingar. Folkbokföringen kommer i stället att bygga på distrikt, som i hög grad kommer att bygga på den församlingsindelning som fanns den 1 december 1999, det vill säga omedelbart innan staten och Svenska kyrkan skildes åt.

I folkbokföringsdatabasen finns det en så kallad LKF-kod, som visar vilket län, vilken kommun och vilken församling den folkbokförda personen är folkbokförd på. LKF-koden används också i flera andra offentliga register. Enligt uppgift från Statens person- och adressregister (SPAR), har Statistiska Centralbyrån föreslagit att LKF-koden skall ersättas med en sexsiffrig kod som anger landsdel, landskap och distrikt, enligt följande:
  • Landsdel (värde 1-3, antagligen i betydelsen Götaland, Svealand respektive Norrland)
  • Landskap (värde 01-25)
  • Distrikt (värde 001-453) Distrikten kodsätts med löpnummer inom landskapen beroende på hur många distrikt som finns inom landskapet.
Exempel ”105123”:
1(landsdel) 05(landskap) 123(löpnummer, unikt inom landskapet)

Det är uppseendeväckande att förslaget innehåller landskap. Sveriges landskap är välkända, men har inte varit administrativa delar av Sverige på flera hundra år. Många kommuner omfattar delar av mer än ett landskap. Innebär det här att landskapen återinförs som officiell indelning av riket? Något beslut har, så vitt jag lyckats utröna, ännu inte fattats om den nya koden. Det skall bli intressant att se om landskap verkligen blir en del av koden.

Inga kommentarer: