fredag 24 juli 2015

Svarttaxi

Den som kör taxi utan vederbörligt tillstånd brukar kallas svartåkare. Bilen brukar kallas svarttaxi. Det ses ofta som osäkert och är olagligt.

Regeringen har tillsatt en utredning för att se över reglerna för taxibranschen. En moderat riksdagsledamot är kritisk till direktiven för utredningen, eftersom hon anser att några av de tankar som kan leda till förslag från utredningen skulle slå mot företaget Uber. Detta företags affärsidé är en mobilapp för bokning och betalning av svarttaxi. Genom appen kan privatpersoner utan taxilegitimation och liknande ställa upp och köra taxi, det vill säga svarttaxi.

Moderaterna brukar inte försvara svartåkare och svarttaxi. Jag förstår inte varför en moderat riksdagsledamot skulle göra det, för att svarttaxibilarna kan bokas och betalas via en mobilapp. Var finns skillnaden?

Nog för att det finns skäl att se över regelverket för taxi, säkert kan det reformeras och förenklas såväl till åkarnas som kundernas fromma. Det finns dock inget skäl att därför ta ett bolag som gynnar svarttaxi i försvar.

Inga kommentarer: