onsdag 2 december 2015

Partibeteckningar

När jag började intressera mig för politik, i samband med valet 1976, fanns det fem partier i Riksdagen. Det var de partierna, och inga andra, som satt i Riksdagen under flera decennier. De fem partierna var Moderata Samlingspartiet (m), Folkpartiet (fp), Centerpartiet (c), Socialdemokratiska Arbetarepartiet (s) och Vänsterpartiet kommunisterna (vpk).

Från 1988 och framåt har det kommit in nya partier i Riksdagen. Först kom Miljöpartiet de gröna (mp) 1988. De åkte ur igen 1991, men kom tillbaka 1994 och sitter kvar. I valet 1991 kom Kristdemokratiska Samhällspartiet (kds) och Ny Demokrati (nyd) in. Det förra partiet sitter kvar, numera som Kristdemokratiska partiet (kd). Ny Demokrati åkte ut ur riksdagen 1994 och har försvunnit sedan dess. I valet 2010 kom Sverigedemokraterna (sd) in.

Under tidigt 1990-tal, efter kommunistdiktaturernas fall i östra och centrala Europa, bytte Vänsterpartiet kommunisterna namn till Vänsterpartiet (v). Nyligen bytte Folkpartiet namn till Liberalerna. Med modern praxis skrivs partibeteckningar med versaler och Liberalernas beteckning blev (L).

Det här innebär att Riksdagen nu har åtta partier. Av dessa har de fem partier som var med redan före 1988 partibeteckningar med en bokstav, medan de senare tillkomna partierna har beteckningar med två bokstäver. Det är en slump, men en litet rolig sådan, som kuriosa.

Inga kommentarer: