onsdag 11 april 2018

Kungen och Svenska Akademien

Hans Majestät Konungen har gjort ett officiellt uttalande om Svenska Akademien. Med anledning av den senaste tidens avhopp och konflikter, överväger kungen att se över stadgarna för Svenska Akademien.

Konstitutionellt ser jag inga hinder mot ett kungligt ingripande i den här situationen. Svenska Akademien faller rimligtvis inte in under regeringsformen. Det är ingen myndighet och räknas inte heller upp i bilagan till offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) som ett sådant organ som i hela eller delar av verksamheten jämställs med myndigheter när det gäller offentlighet och sekretess.

Det fanns förr en stadga intagen i SFS om Svenska Akademiens verksamhet i samband med Nobelpriset i litteratur, men den upphävdes genom förordningen (1992:1437) om upphävande av stadgan (1900:63 s.25) med särskilda bestämmelser angående utdelning genom Svenska Akademien av pris från Nobelstiftelsen m.m. I övrigt känner jag inte till några bestämmelser i lag eller förordning som särskilt behandlar Svenska Akademien. Den nämns inte i språklagen (2009:600).

Politiskt tror jag att detta kan stärka förtroendet för kungen.

Jag är också övertygad om att hovet och regeringskansliet har haft underhandskontakter innan kungen gick ut med detta uttalande. Förmodligen har de på regeringskansliet ansett att de saknar rättslig möjlighet att ingripa, på grund av Svenska Akademiens självständiga ställning, och kommit fram till att om någon utomstående part kan ingripa, är det kungen.

Inga kommentarer: