tisdag 26 juni 2018

Tax i TV-studion

Den här veckan är jag i Nederländerna för en kurs i dataskydd.

På TV i Nederländerna har de eftersnack efter kvällens matcher i fotbolls-VM. Det är en långhårig tax med i studion, bara så där. Det skulle aldrig hända i Sverige, där det finns en så utbredd rädsla för att någon skall få en allergisk reaktion. Det verkar vara en mer avslappnad och kultiverad inställning till hundar i Nederländerna.

söndag 24 juni 2018

Tekniskt fel på flygplanet

I dag skulle jag ha flugit från Örebro till Amsterdam, med mellanlandning i Köpenhamn. Det var drygt trettio personer inbokade på flyget till Köpenhamn. Tyvärr blev den inställd på grund av tekniskt fel på flygplanet. Många av oss bokades om till flyg från Arlanda utanför Stockholm i stället och fick åka buss dit. Även om jag nu får flyga direkt till Amsterdam tar resan sammanlagt mycket längre tid. Det visar ändå nyttan av en lokal flygplats i Örebro med anknytning till en storflygplats som den i Köpenhamn.

torsdag 21 juni 2018

Övertid

Kommunfullmäktige denna onsdag drog över utsatt sluttid med mer än en timme. De flesta ledamöter satt lojalt kvar. Vi är inte där för något arvodes skull, vi är där för vårt politiska engagemangs skull.

måndag 18 juni 2018

Gamla tillstånd för dammar gäller än

Mark- och miljööverdomstolen har i två domar den 13 juni 2018 (mål nr M 1242-17 respektive M 2027-17) slagit fast att två olika dammbyggnaders gamla tillstånd fortfarande är gällande. Båda dammar har tillstånd för sin verksamhet enligt 1880 års förordning om jordägares rätt över vattnet å hans grund, den ena enligt utslag från Färnabo häradsrätt 1911, den andra från Jösse häradsrätt 1918.


Det är glädjande att tillstånd från lång tid tillbaka fortfarande gäller. Det visar att tillståndsprocesserna i början av 1900-talet var väl så rättssäkra och genomarbetade som i dag, trots att prövningarna delvis hade annorlunda fokus. Utslagen är också lovande för många andra som har verksamhet i samband med gamla dammar runt om i Sverige, då de visar att det går utmärkt att åberopa gamla tillstånd. Detta är bra för rättssäkerheten i vårt land.

söndag 17 juni 2018

Smitning från trafikolycksplats

Högsta domstolen har i dom den 12 juni 2018 (mål nr B 4918-17) slagit fast att det går att döma personer för brottet smitning från trafikolycksplats. Brottet finns i 5 § första stycket trafikbrottslagen (1951:649).


Reglerna i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna om rätten att slippa inkriminera sig själv - det vill säga rätten att slippa berätta att man har begått brott - är inte tillämpliga på situationen. Högsta domstolen gör en grundlig genomgång av rättsläget. Domstolen konstaterar bland annat att det inte utgör en kränkning om någon lämnar belastande uppgifter om sig själv. Det är endast om uppgifterna lämnas på grund av påtryckningar eller genom vilseledande uppgifter som det kan röra sig om en kränkning. Vidare påpekar domstolen att bestämmelsen som gör det förbjudet att smita från trafikolycksplats framför allt har en civilrättslig betydelse: den som har åsamkats skada i en olycka skall kunna få ersättning för det, ingen skall kunna smita från sitt skadeståndsansvar.


Det här är en väl avvägd, genomarbetad dom som landar i en god slutsats. Det är bra att trafikbrottslagen inte behöver ändras, nu när den här domen har kommit.

tisdag 12 juni 2018

Moderaterna, för klimatets skull

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin anklagar Moderaterna för att motverka klimatmålen, när Moderaterna vill avskaffa flygskatten. Det hade varit en någorlunda trovärdig kritik, om Miljöpartiet hade haft en vettig politik för att minska utsläppen av växthusgaser och bevara klimatet i övrigt. Moderaterna har den bästa politiken mot utsläpp av växthusgaser, Moderaterna vill nämligen ha kärnkraft. Kärnkraften är en pålitlig, effektiv och så gott som klimatneutral energikälla. Miljöpartiet vill avskaffa den svenska kärnkraften, de har alltså ingen klimatpolitik att skryta med. Deras partinamn är falsk marknadsföring.

torsdag 7 juni 2018

Juridik och tyckande – hela texten

NA publicerade en debattartikel av mig den 6 juni 2018. Nu verkar länken ha slutat att fungera. Då publicerar jag texten här i stället.

* * *

Svar på krönika av Dennis Martinsson, NA den 23 maj 2018.



Det är trevligt att NA numera har en krönikör som är jurist, som skriver krönikor i tidningen utifrån juridiska perspektiv på aktuella frågor. Även för mig, som själv är jurist, är det intressant att läsa populärvetenskapliga texter om rättsvetenskapen. Det vore dock bra om krönikören Dennis Martinsson kunde hålla sig till juridiken, och inte som onsdagen den 23 maj 2018 förfalla till ett allmänt tyckande.


Krönikan den 23 maj handlade om tiggeriförbud. Den inleddes, fullt rimligt, med en beskrivning av att Högsta förvaltningsdomstolen har meddelat prövningstillstånd i ett mål. Målet handlar om huruvida det är tillåtet för en kommun att ha lokala ordningsföreskrifter som förbjuder tiggeri. Denna fråga prövas givetvis utifrån nu gällande lagar och regler.


Vidare handlar krönikan om det politiska förslag på ett nationellt förbud mot tiggeri som Moderaterna har. Dennis Martinsson ifrågasätter om ett sådant förbud vore effektivt. Det är en fullt rimlig invändning, även om jag skulle landa i motsatt slutsats. Därefter kommer Dennis Martinsson in på en argumentation som i delar är direkt felaktig.


Dennis Martinsson frågar om tiggeriförbudet inte skulle bryta mot internationella avtal som Sverige har ingått om att skydda vissa rättigheter, men förklarar inte med ett ord vad det skulle vara för rättigheter som skulle kunna kränkas av ett förbud mot tiggeri. Han skriver bara att ett förbud "med största sannolikhet skulle strida mot de värderingar" som Sverige anslutit sig till. En rättslig prövning av ett nationellt tiggeriförbud kan emellertid inte prövas utifrån ett löst resonemang om värderingar som inte närmare preciseras.


Ett tiggeriförbud jämförs i krönikan med försäljning av tidningen Situation Stockholm och med gatumusikanter. Det är inte jämförbara situationer. Det är inte tiggeri att sälja en tidning, försäljare av Situation Stockholm erbjuder en vara. Det är inte heller tiggeri att spela musik på gatan och acceptera att förbipasserande personer skänker pengar för den tjänst som musikanten erbjuder dem i form av musik. Den som samlar in pengar till en välgörenhetsorganisation erbjuder givaren tjänsten att vidarebefordra gåvan till välgörenhetsorganisationens verksamhet. Tiggare erbjuder ingen vara och ingen tjänst, om man inte skulle påstå att tiggaren erbjuder givaren tjänsten att för en stund känna sig som en bättre människa genom att ge av sitt överflöd till en fattig.


Sedan skriver Dennis Martinsson att ett tiggeriförbud som skulle slå mot EU-medborgare skulle stå i strid mot den fria rörligheten inom EU. Det är direkt felaktigt. Straffrätten får EU:s medlemsstater själva bestämma över. Straffrättsliga förbud innebär inte utan vidare brott mot fri rörlighet för varor, tjänster eller kapital. Om straffrättsliga förbud i en medlemsstat skulle kunna underkännas med hänvisning till den fria rörligheten i EU, skulle Sverige inte kunna ha förbud mot köp av sexuella tjänster, eftersom sådana tjänster får köpas i andra EU-länder.


Slutligen står det i krönikan: "I tider när politiker och väljare tenderar att bortse från fakta till förmån för känslor, är det på tiden att någon står upp för de humanistiska ideal som länge varit karaktäristiska för Sverige." Detta är en självmotsägelse, eftersom humanistiska ideal bygger på känslor, inte på fakta. Det är inget fel att delvis bygga sin politik på sina humanistiska känslor, men ett sådant argument vore inte juridiskt gångbart.



Daniel Granqvist, Moderaterna
Jurist och kandidat till riksdagen 2018

Juridik och tyckande

Det kom ingen papperstidning från den lokala tidningen Nerikes Allehanda onsdagen den 6 juni, eftersom nationaldagen är allmän helgdag. Vissa artiklar publicerades dock på tidningens hemsida, bland annat denna debattartikel av mig. Läs den gärna!

tisdag 5 juni 2018

Partisympatier

I dag publicerades SCB:s partisympatiundersökning för maj 2018. Det är opinionsundersökning där flest väljare tillfrågas och därför ger bäst underlag för statistiskt säkra slutsatser.

Båda regeringspartier minskar, jämfört med valet 2014. De fyra borgerliga partierna har sammanlagt ett oförändrat stöd sedan dess, fast KD nu ligger så pass långt under fyraprocentsspärren att jag tror att partiet lämnar riksdagen vid valet i höst. Även L och MP ligger nära fyraprocentsspärren.

Om KD skulle lämna riksdagen, hoppas jag att även MP gör det. Detta skulle ge en balans i effekten mellan vänsterblocket och högerblocket.