Högsta domstolen har i dom den 12 juni 2018 (mål nr B 4918-17) slagit fast att det går att döma personer för brottet smitning från trafikolycksplats. Brottet finns i 5 § första stycket trafikbrottslagen (1951:649).
Reglerna i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna om rätten att slippa inkriminera sig själv - det vill säga rätten att slippa berätta att man har begått brott - är inte tillämpliga på situationen. Högsta domstolen gör en grundlig genomgång av rättsläget. Domstolen konstaterar bland annat att det inte utgör en kränkning om någon lämnar belastande uppgifter om sig själv. Det är endast om uppgifterna lämnas på grund av påtryckningar eller genom vilseledande uppgifter som det kan röra sig om en kränkning. Vidare påpekar domstolen att bestämmelsen som gör det förbjudet att smita från trafikolycksplats framför allt har en civilrättslig betydelse: den som har åsamkats skada i en olycka skall kunna få ersättning för det, ingen skall kunna smita från sitt skadeståndsansvar.
Det här är en väl avvägd, genomarbetad dom som landar i en god slutsats. Det är bra att trafikbrottslagen inte behöver ändras, nu när den här domen har kommit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar