torsdag 1 augusti 2019

Inget faktiskt behov – inget bistånd

Kammarrätten i Jönköping har i dom den 17 juli 2019 (mål nr 1358-19) avgjort att en kommunal socialnämnd gjorde rätt, när den nekade en ung man bistånd. Hans föräldrar hade köpt den mat och de hygienartiklar han behövde, utan att de behövde göra detta. Själv hade han köpt en del kläder, men hade för övrigt lagt pengar på nöjen såsom gokart och Playstation Network.

Domstolen konstaterar att bistånd enligt socialtjänstlagen är det offentligas yttersta skyddsnät, till den som inte har några andra medel till sin försörjning. Även om den unge mannens föräldrar inte hade behövt försörja honom, så hade de gjort det. Han hade därför andra medel till sin försörjning än bistånd från socialtjänsten.

Det är en bra dom, anser jag. Alla egna möjligheter skall vara uteslutna, innan den enskilde skall ha rätt till bistånd.

Detta hindrar inte föräldrar och andra anhöriga från att någon gång ibland bjuda på mat. Då handlar det inte om att den som söker bistånd blir försörjd av sina närstående. Om föräldrar köper all mat och den som har fått bistånd lägger mycket på nöjen, är situationen annorlunda. Så var det i det här fallet. Då är det rätt att den enskilde inte får bistånd från socialtjänsten.

Inga kommentarer: