onsdag 28 augusti 2019

Prorogued Parliament

På förslag från premiärministern, har Drottningen av Storbritannien och Nordirland fattat beslut om att parlamentet inte skall sammanträda under en tid från början av september till mitten av oktober. Begreppet i brittisk statsrätt heter Prorogue the Parliament. Det finns ingen direkt motsvarighet till detta i Sverige, så vitt jag kan förstå, men det liknar mest att parlamentet ajourneras. Det rör sig inte om att parlamentet upplöses, varpå det annars skulle bli nyval.

Premiärministern lade fram förslaget, för att parlamentet inte skulle rösta bort att Storbritannien och Nordirland lämnar EU den 30 oktober. Detta har setts som kontroversiellt. Framför allt de som inte vill lämna EU, eller vill ha en mer ordnad och gradvis övergång från medlemskap till att stå helt utanför EU, har uttryckt att det är kontroversiellt.

Det bör påpekas att det inte är något nytt eller udda att ”Prorogue the Parliament”. Det är inte odemokratiskt, eftersom det är ett instrument som finns i brittisk statsrätt. Jag kan förstå de som argumenterar emot att premiärministern lade fram förslaget. Drottningens beslut att godkänna det är inte det minsta kontroversiellt. Det hade varit mycket mer kontroversiellt om hon hade avslagit förslaget, då hade hon gått emot praxis och blandat sig i det politiska spelet på ett sätt som hon förväntas att aldrig göra.

Nyheterna kring hur Storbritannien och Nordirland lämnar EU fortsätter att vara intressanta.


Inga kommentarer: