torsdag 24 december 2020

Frihandel för varor, men inte för information

Dagens stora nyhet är frihandelsavtalet mellan EU och Storbritannien. Detaljerna i det tusensidiga avtalet är inte offentliggjorda än. Det framstår ändå som ett bra avtal, baserat på de kommentarer från politiska ledare som jag har hört och läst. Det blir frihandel för varor.


Än så länge har jag inte hittat någon information om att avtalet innebär fritt flöde av personuppgifter över gränserna mellan EU och Storbritannien. För att ett sådant fritt flöde skall kunna ske, måste EU-kommissionen fatta beslut om att Storbritannien har adekvat skyddsnivå för personuppgifter, enligt art. 45 dataskyddsförordningen.


Storbritannien har fattat beslut om att länderna i EU och EES har sådan adekvat skyddsnivå för personuppgifter som överförs från Storbritannien. Likadana beslut har fattats avseende de tredjeländer som EU-kommissionen har beslutat om adekvat skyddsnivå för. Dessa tredjeländer har i de flesta fall också fattat sådana beslut om Storbritannien. Storbritannien har infört en motsvarighet till dataskyddsförordningen som nationell lag. Nu måste EU-kommissionen fatta beslut innan den 1 januari 2021, för att flödena av personuppgifter skall kunna fortsätta obehindrade. 


Frihandelsavtalet är viktigt, men ett beslut av EU-kommissionen om adekvat skyddsnivå för personuppgifter är minst lika viktigt.

Inga kommentarer: