tisdag 29 december 2020

Övergångsbestämmelser för överföring av personuppgifter till Storbritannien

Det har nog inte undgått någon som hänger med i nyheterna att EU och Storbritannien slöt ett avtal om frihandel den 24 december 2020. Det finns bestämmelser om överföring av personuppgifter där.

 

Under en övergångstid kommer personuppgifter fortsatt att kunna överföras från EU/EES till Storbritannien. Övergångstiden är fyra måndader, med eventuell förlängning av två månader, men avbryts i förtid om EU-kommissionen fattar beslut om adekvat skyddsnivå för Storbritannien enligt art. 45 dataskyddsförordningen under den här tiden.

 

Det här regleras i art. FINPROV.10.A: Interim provision for transmission of personal data to the United Kingdom i handelsavtalet av den 24 december. Se https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/948119/EU-UK_Trade_and_Cooperation_Agreement_24.12.2020.pdf med början på s. 406.


Härmed kan jag alltså bli litet lugnare, och lugna de som blev oroliga när de läste mitt blogginlägg från den 24 december. EU-kommissionen behöver fortfarande fatta beslut om adekvat skyddsnivå, men har några ytterligare månader på sig att göra det.

Inga kommentarer: