torsdag 29 april 2021

Bevissäkring i molntjänst saknar stöd i lag

Högsta förvaltningsdomstolen har i dom den 27 april 2021 (mål nr 655-20) slagit fast att ett beslut av Skatteverket om bevissäkring av elektroniska handlingar lagrade i en molntjänst saknade stöd i lag och därför var ogiltigt.


Bevissäkring är en sådan tvångsåtgärd som enligt 2 kap. 6 och 20 §§ regeringsformen måste ha stöd i lag. Det finns lagstöd för bevissäkring av fysiska handlingar och av elektroniska handlingar i datorer och liknande i 45 kap. skatteförfarandelagen (2011:1244). Förvaringsplatsen måste vara känd och preciseras i beslutet om bevissäkring. Det saknas däremot bestämmelser om bevissäkring i form av eftersökande och omhändertagande av elektroniska handlingar som finns i molntjänster och vars fysiska lagringsplats inte kan lokaliseras. 


(Efter domskälen blev domslutet att målet avskrevs, eftersom beslutet om bevissäkring hade upphört att gälla.)


Det är en bra dom som visar att Sverige är en rättsstat. Tvångsåtgärder får inte gå utöver det som tillåts i lag. 


Molntjänster blir allt vanligare. Förmodligen kommer lagstiftaren att försöka komma på något sätt att bevissäkra handlingar lagrade i molntjänster. Det blir nog komplicerat, om de fysiska förvaringsplatserna för molntjänsterna finns utanför Sveriges gränser. 


onsdag 28 april 2021

Biblioteksundantaget

Kammarrätten i Stockholm har i dom den 29 mars 2021 (mål nr 7916-20) slagit fast att en databas över Sveriges befolkning 1990, som Riksarkivet håller, inte är att jämställa med allmänna handlingar. Databasen faller i stället under det s.k. biblioteksundantaget, enligt 2 kap. 14 § första stycket 3 tryckfrihetsförordningen.


Domslutet var litet oväntat. En av rättens ledamöter var också skiljaktig. Jag kan dock inte se att domslutet var fel, givet de speciella omständigheterna. Domen innebär inte att databaser generellt hos myndigheter kan falla under biblioteksundantaget.

lördag 24 april 2021

Länsförbundsstämma

Moderaterna i Örebro län har stämma i dag. Förra året behandlades inga motioner, men i år behandlas många. Det är god stämning och bra debattmiljö på stämman, även om den hålls via videolänk. 


Under förmiddagen i dag behandlades tre av mina motioner. En bifölls, två avslogs, i samtliga fall i enlighet med förbundsstyrelsens förslag. Ibland tycker jag att det är för många som verkar gå okritiskt på förbundsstyrelsens förslag.


I ett fall var det i alla fall flera som talade till förmån för min motion och det gick till votering, där förbundsstyrelsens förslag vann ganska knappt med siffrorna 36-29. Den motionen handlade om att införa en bestämmelse i svensk grundlag om att beskattningsrätt inte ska få överlåtas till EU eller annan mellanfolklig organisation. Förbundsstyrelsen anförde att Moderaterna redan är emot att överlåta sådan beskattningsrätt, men att det vore onödigt att skriva in något sådant i grundlagen. Jag blev besviken över att motionen avslogs, men ändå glad över att det var många som stödde den. Skiljelinjerna var inte förutsägbara, det var både unga och gamla från hela länet som röstade såväl för som emot motionen. 


Det finns fler motioner att behandla, jag hoppas på många goda debatter och bra beslut.

torsdag 22 april 2021

Nyinspelning av Saltkråkan

Sverges Television har meddelat att de ämnar göra en nyinspelning av TV-serien baserad på Astrid Lindgrens berättelser om Saltkråkan i Stockholms skärgård.


Om Saltkråkan ska bli ny TV-serie, borde den bli animerad i japansk stil med cross over från Mumindalen. 

tisdag 20 april 2021

Respektlöst mot beslutsformerna

Det är kommunfullmäktige i Örebro i dag. Mitt under ett beslutsärende kom en företrädare för ett av de mindre partierna med ett yrkande om att det partiet skulle få en "insynsplats" i kommunstyrelsen i frågor som den som behandlades. Vad en "insynsplats" skulle innebära framgick inte tydligt. Partiet har för närvarande inte någon ledamot eller ersättare i kommunstyrelsen.


Kommunfullmäktige avslog det här yrkandet. Det var bra, ett sådant yrkande borde utredas, innan fullmäktige kan fatta beslut om det.


Ett plötsligt yrkande av det slag som kom här, är respektlöst gentemot beslutsformerna och kommunallagens krav på utredning innan beslut. Ledamoten av fullmäktige som kom med yrkandet, borde lägga en motion i frågan i stället.

måndag 19 april 2021

Återkrav borde vara möjligt

Kammarrätten i Sundsvall har i dom den 14 april 2021 (mål nr 654-21), liksom förvaltningsrätten tidigare, slagit fast att en 18-årig kvinna, under de speciella omständigheterna i målet, har rätt till försörjningsstöd när hon går på gymnasiet. 


Kvinnan hade mindre än ett år tidigare varit föremål för socialtjänstens insatser i sin hemkommun, på grund av våld, risk för tvångsgifte och hedersförtryck i familjen. Hon hade då fått boende i anslutning till sin utbildning. När hon väl fyllde 18 år, ansökte hon om försörjningsstöd för sin fortsatta utbildning och försörjning. Den kommunala myndigheten sade nej och hänvisade till att föräldrar har försörjningsansvar även för barn över 18 års ålder så länge de studerar på gymnasienivå. Domstolarna kunde dock inte se att omständigheterna hade förändrats så pass mycket att kvinnan kunde undgå de risker hon tidigare blivit omhändertagen för, utan gav henne rätt till försörjningsstöd för att undvika påtryckningar från familjen. 


Domen är rimlig, utifrån omständigheterna. Föräldrar har försörjningsansvar, men i särskilda fall finns det skäl för socialnämnden att ändå bevilja försörjningsstöd. Det här är ett tydligt sådant fall.


Det som kunde vara bättre, vore om socialnämnden i ett sådant här fall skulle kunna rikta återkrav mot föräldrarna för de medel de betalat i försörjningsstöd till kvinnan. Då skulle föräldrarna vara fortsatt försörjningsskyldiga, men genom återkrav från kommunen behöva betala till kommunen, och ändå inte kunna använda försörjningen som otillbörligt påtryckningsmedel. En sådan möjlighet borde införas i socialtjänstlagen. 

torsdag 15 april 2021

Dom om vem som fattar beslut

Kammarrätten i Sundsvall har i dom den 12 april 2021 (mål nr 252-21) slagit fast att det inte är dataskyddsombudet som fattar beslut om registerutdrag. Många personuppgiftsansvariga har ordning på sina beslutsvägar, men den kommun där beslutet hade fattats från början hade inte det. Då kan en sådan här dom vara bra som vägledning, inte bara för den kommunens myndigheter, utan för andra också. Det är bra. 

onsdag 14 april 2021

Förbud mot vissa åsikter?

Regeringen tillsätter en utredning för att se hur Sverige skulle kunna få ett förbud mot att förneka Förintelsen.


Det är ingen god idé. Förbud mot att uttrycka vissa åsikter är ytterst sällan en god idé. Det är bättre att se till att den obligatoriska grundskolan lär alla elever att Förintelsen inträffade och vad den innebar.


För övrigt är det svårt att se vilka ett förbud skulle rikta sig emot. Det sägs att nazister förnekar att Förintelsen ägde rum, men så är det givetvis inte. Riktiga nazister förnekar inte Förintelsen, de försvarar den. Det kan bara vara fega personer som lutar litet åt nazismen till, som förnekar Förintelsen. Sådana människor utgör rimligtvis ingen större fara för mänskligheten.

fredag 9 april 2021

Anfallet mot Danmark och Norge

Den 9 april 1940 angrep det nazistiska Tyskland de neutrala Danmark och Norge. Medan Danmark blev ockuperat snabbt, stred norrmännen i över en månad innan hela alndet var ockuperat. Tyskarna lade mycket marina resurser på anfallet mot Norge, enligt vissa bedömare så många att de därför inte kunde försöka sig på en landstigning i Storbritannien efter Frankrikes fall senare samma år. Kanske var det därför  angreppet mot Norge som i förlängningen medförde att Storbritannien klarade sig och att Tyskland med tiden förlorade kriget. Bra gjort av norrmännen, hur som helst.

Prins Philip

Prins Philip av Storbritannien och Nordirland, herig av Edinburgh, har avlidit i dag vid en ålder av 99 år. Han var född prins av Grekland och Danmark, tjänstgjorde som officer i brittiska flottan under andra världskriget och flera år efteråt och var make till drottning Elizabeth II. Han var ett stort stöd till drottningen och en enastående person. Det var först 2017 han drog sig tillbaka från offentliga åtaganden. Hans bortgång är en tråkig händelse, men han hade varit sjuk en tid och döden kom inte oväntat. Må han vila i frid.

torsdag 8 april 2021

Dödsdag

Den här dagen år 2013 gick Storbritanniens före detta premiärminister Margaret Thatcher bort. Det fanns britter som firade det.


När Adolf Hitler dog, och när Josef Stalin dog, fanns det folk som firade. Det är förståeligt. När en demokratiskt vald ledare avlider, en som dessutom har slutat över ett decennium tidigare, går det inte att försvara att människor firar hennes död.