måndag 19 april 2021

Återkrav borde vara möjligt

Kammarrätten i Sundsvall har i dom den 14 april 2021 (mål nr 654-21), liksom förvaltningsrätten tidigare, slagit fast att en 18-årig kvinna, under de speciella omständigheterna i målet, har rätt till försörjningsstöd när hon går på gymnasiet. 


Kvinnan hade mindre än ett år tidigare varit föremål för socialtjänstens insatser i sin hemkommun, på grund av våld, risk för tvångsgifte och hedersförtryck i familjen. Hon hade då fått boende i anslutning till sin utbildning. När hon väl fyllde 18 år, ansökte hon om försörjningsstöd för sin fortsatta utbildning och försörjning. Den kommunala myndigheten sade nej och hänvisade till att föräldrar har försörjningsansvar även för barn över 18 års ålder så länge de studerar på gymnasienivå. Domstolarna kunde dock inte se att omständigheterna hade förändrats så pass mycket att kvinnan kunde undgå de risker hon tidigare blivit omhändertagen för, utan gav henne rätt till försörjningsstöd för att undvika påtryckningar från familjen. 


Domen är rimlig, utifrån omständigheterna. Föräldrar har försörjningsansvar, men i särskilda fall finns det skäl för socialnämnden att ändå bevilja försörjningsstöd. Det här är ett tydligt sådant fall.


Det som kunde vara bättre, vore om socialnämnden i ett sådant här fall skulle kunna rikta återkrav mot föräldrarna för de medel de betalat i försörjningsstöd till kvinnan. Då skulle föräldrarna vara fortsatt försörjningsskyldiga, men genom återkrav från kommunen behöva betala till kommunen, och ändå inte kunna använda försörjningen som otillbörligt påtryckningsmedel. En sådan möjlighet borde införas i socialtjänstlagen. 

Inga kommentarer: