torsdag 29 april 2021

Bevissäkring i molntjänst saknar stöd i lag

Högsta förvaltningsdomstolen har i dom den 27 april 2021 (mål nr 655-20) slagit fast att ett beslut av Skatteverket om bevissäkring av elektroniska handlingar lagrade i en molntjänst saknade stöd i lag och därför var ogiltigt.


Bevissäkring är en sådan tvångsåtgärd som enligt 2 kap. 6 och 20 §§ regeringsformen måste ha stöd i lag. Det finns lagstöd för bevissäkring av fysiska handlingar och av elektroniska handlingar i datorer och liknande i 45 kap. skatteförfarandelagen (2011:1244). Förvaringsplatsen måste vara känd och preciseras i beslutet om bevissäkring. Det saknas däremot bestämmelser om bevissäkring i form av eftersökande och omhändertagande av elektroniska handlingar som finns i molntjänster och vars fysiska lagringsplats inte kan lokaliseras. 


(Efter domskälen blev domslutet att målet avskrevs, eftersom beslutet om bevissäkring hade upphört att gälla.)


Det är en bra dom som visar att Sverige är en rättsstat. Tvångsåtgärder får inte gå utöver det som tillåts i lag. 


Molntjänster blir allt vanligare. Förmodligen kommer lagstiftaren att försöka komma på något sätt att bevissäkra handlingar lagrade i molntjänster. Det blir nog komplicerat, om de fysiska förvaringsplatserna för molntjänsterna finns utanför Sveriges gränser. 


Inga kommentarer: