tisdag 11 maj 2021

Plastpåsskatt för påse av nedbrytbart material

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i dom den 10 maj 2021 (mål nr 178-21) slagit fast att det ska utgå punktskatt på en plastpåse som till sin karaktär är av engångstyp, även om den skulle hålla för många tillfällen och är gjord av nedbrytbart material som inte lämnar mikroplast efter sig. 


Punktskatten är reglerad i lagen (2020:32) om skatt på plastbärkassar. Skatten betalas till staten. För frågan om kassens karaktär hänvisades till den tidigare domen HFD 2020 ref. 54. HFD konstaterade att det står i förarbetena (prop. 2019/20:47 s. 27) att om målen för skatten uppnåtts och det i framtiden utvecklas biobaserade plastbärkassar som är fullt nedbrytbara i naturen och som inte har en negativ inverkan på nedskräpningen, bör en diversifiering av skattesatsen eller en justering av vilka kassar som är skattepliktiga övervägas. Så som lagen nu är utformad, kunde HFD ändå inte döma på annat sätt än att kassen i fråga är punktskattepliktig.


HFD måste givetvis döma enligt gällande lag. Den lagen bör ändras, så att hänsyn tas till fullt nedbrytbara kassar som den kasse som det var frågan om i målet. Det bör göras snarast. Risken är väl ändå att staten inte gör det, därför att regeringspartierna tycker att det är viktigare att få in de pengar till statskassan som kommer med punktskatten. Vi får hoppas att jag har fel i den riskbedömningen.

1 kommentar:

Mathias sa...

Tror regeringen snarare kommer luta sig mot domslutet om det ifrågasätts då skattepengarna är viktigare än det principiella att det inte är "plast" och inte ska beskattas.