fredag 7 maj 2021

Danskt e-handelsbolag får sälja alkoholdrycker till konsumenter i Sverige

Patent- och marknadsdomstolen har i dom den 6 maj 2021 (mål nr PMT 2069-20) avslagit ett förbudsyrkande av Systembolaget Aktiebolag mot det danska bolaget Vivino ApS (dotterbolag till ett amerikanskt bolag) om att det senare inte skulle få marknadsföra alkoholhaltiga drycker till konsumenter i Sverige. Systembolaget förpliktas att ersätta Vivino för rättegångskostnader med 3 135 004 kr. Vivino föreläggs dock att avstå från vissa typer av marknadsföring, som inte räknas som tillräckligt måttfull enligt svensk lag om reklam för alkohol. 


Det är en bra dom. Den visar att Systembolagets monopol inte är absolut. I och med att Systembolaget var kärandepart, visar det också att Systembolaget självt för talan för att upprätthålla ett kontroversiellt monopol. Det är därmed en politisk process, likaväl som juridisk. 


Systembolagets monopol på försäljning av alkoholhaltiga drycker borde upphävas. Det är rimligt att ha lagstadgade restriktioner kring försäljningen av alkoholhaltiga drycker, men monopolet fyller ingen rimlig funktion i detta sammanhang. 

Inga kommentarer: