onsdag 8 december 2021

Polisman får betala vite för att utebli från rättegång

Högsta domstolen har i beslut den 3 december 2021 (mål nr Ö 6651-20) slagit fast att en polisman behöver betala vite för att han uteblev från en tingsrättsförhandling där han skulle vittna. Förhandlingen hade fått ställas in.


Polismannen hade prioriterat att delta i en polisinsats där hans specialistkompetens var viktig, men han hade inte visat att han hade hört av sig till tingsrätten, att han hade meddelat arbetsgivaren om att han var kallad att vittna eller att arbetsgivaren hade beordrat honom att prioritera polisinsatsen. Såväl tingsrätten, hovrätten som Högsta domstolen beslutade att han skulle betala vite. 


Det är ett bra beslut. Skyldigheten att ställa upp som vittne i domstol är av stor vikt för rättssäkerheten och rättsväsendets funktion. Poliser får normalt vittna på arbetstid, när de vittnar utifrån sin tjänsteutövning. När en polisman, av allt att döma på eget initiativ, prioriterar andra arbetsuppgifter framför att vittna och inte kan visa att han har hört av sig om detta till tingsrätten, är det självklart att vitet för hans utevaro ska dömas ut. 

Inga kommentarer: