fredag 3 december 2021

Rättidsprövning är bindande för överinstansen

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i dom den 1 december 2021 (mål nr 202-21) slagit fast att regeln att den ursprungliga beslutsmyndighetens beslut om att ett överklagande har kommit in i rätt tid fortfarande gäller. 


Frågan gällde ett bygglov, som Försvarsmakten överklagade. Den kommunala myndigheten som hade beslutat om bygglov beslutade att överklagandet hade kommit in i rätt tid, även om det fanns omständigheter som talade för att det faktiskt inte hade gjort det. Överinstanserna, inklusive regeringen och därefter HFD genom rättsprövning, prövade överklagandet och biföll Försvarsmaktens talan, trots fastighetsägarens invändning om att överklagandet egentligen borde ha avvisats såsom för sent inkommet.


Det är tråkigt för den enskilde när en kommunal myndighet fattar ett beslut som kan vara felaktigt och den enskilde ändå måste acceptera detta. För försvarets riksintressens skull var det bra att Försvarsmaktens överklagande bifölls och bygglovet upphävdes, men det hindrar inte att det finns skäl att rikta kritik mot den kommunala myndigheten. Det ligger ett ansvar på den ursprungliga beslutsmyndigheten att fatta korrekta beslut om rättidsprövning. Det borde den kommunala myndigheten i det här fallet lära sig att göra. 


Försvarsmakten har också skäl att se över hur snabbt den överklagar beslut som går den emot. 

Inga kommentarer: