onsdag 23 februari 2022

Bygelkrona fick inte registreras som varumärke

Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt har i beslut protokollfört den 18 februari 2022 beslutat att avslå ett överklagande från det cypriotiska företaget Koronapay Europe LTD. Överklagandet gällde rätten att registrera ett varumärke med en bygelkrona i. Patent- och registreringsverket hade avslagit ansökan om registrering, med hänvisning till att kronan som ingår i märket är lätt förväxlingsbar med den kungliga bygelkrona som är skyddad enligt lag. Det sökta märket gav därför en officiell karaktär.


Enligt 2 kap. 7 § första stycket 3 varumärkeslagen (2010:1877) får ett varumärke inte registreras om det utan tillstånd innehåller en sådan statlig eller internationell beteckning eller ett sådant kommunalt vapen som enligt lag eller annan författning inte får användas obehörigen som varumärke, eller något som lätt kan förväxlas med en sådan beteckning eller ett sådant vapen. Det framgår också av 1 § lagen (1970:498) om skydd för vapen och vissa andra officiella beteckningar att statsvapen, statsflagga eller annat statsemblem inte får användas utan tillstånd i varumärke eller annat kännetecken för varor och tjänster i näringsverksamhet. Detsamma gäller bland annat för annan beteckning som genom hänsyftning på svenska staten ger ett kännetecken en officiell karaktär. 


Bestämmelserna i varumärkeslagen är utformade för att motsvara EU:s varumärkesdirektiv och detta hänvisar i sin tur till Pariskonventionen för industriellt rättsskydd. Den kungliga bygelkronan är registrerad som svenskt statsemblem i Internationella Immaterialrättsmyndigheten WIPO:s databas och har därför internationellt skydd enligt Pariskonventionen.


Domstolen bedömde att Koronapays krona var ägnad att för genomsnittskonsumenten uppfattas som en heraldisk efterbildning av den kungliga bygelkronan. Koronapay saknade särskilt tillstånd att använda en sådan beteckning och Patent- och registreringsverket hade därför gjort rätt som hade nekat registrering av varumärket.


Protokollet från domstolen innehåller en god genomgång av rättsläget, mer utförlig än min sammanfattning här. Där finns också bilder på varumärket och den svenska kronan. Domstolen landar rätt. Bygelkronor är att se som beteckningar för statlig verksamhet, särskilt i monarkier. Det är bra att varumärket inte får registreras. 



Inga kommentarer: