fredag 25 februari 2022

Bidrag baserade på etniskt ursprung

Regeringen har nu i slutet av februari utfärdat förordningen (2022:118) om statsbidrag för hälsofrämjande insatser riktade till romer. Förordningen är utfärdad enligt regeringens egen kompetens i 8 kap. 7 § regeringsformen att utfärda förordningar och har därför ingen lag bakom sig och inga publika förarbeten. Det finns bestämmelser i förordningen om ändamål för bidragen: att främja romers hälsa. Bidragen får betalas ut till enskilda organisationer enligt vissa kriterier.


Det jag saknar i förordningen är närmare bestämmelser om personuppgifter för att styrka det etniska ursprunget. De organisationer som får bidrag måste, enligt 3 § förordningen, arbeta med projekt som bidrar till att främja romers hälsa. Då måste de också kunna bevisa att det är just romer som får bättre hälsa genom projekten, således måste de registrera projektdeltagarnas etniska ursprung som romer.


Det är, som huvudregel, förbjudet att behandla personuppgifter som avslöjar etniskt ursprung, enligt art. 9.1 dataskyddsförordningen. De enda undantagen är de som är uttryckligen uppräknade i art. 9.2. Just uppgifter om ras eller etniskt ursprung nämns inte specifikt i någon av punkterna i art. 9.2.


Jag utesluter inte att något av undantagen i art. 9.2 kan vara tillämpliga, men jag skulle vilja veta hur regeringen har resonerat.

Inga kommentarer: