fredag 24 juni 2022

Möjligheterna att göra abort i USA

Den federala amerikanska högsta domstolen har beslutat att upphäva en tidigare dom (41 U.S. 113 (1973), den s.k. Roe v. Wade), som i princip gjorde möjligheten att göra abort till en rätt skyddad av den federala amerikanska grundlagen.


Oavsett vad man anser i sakfrågan om aborter, är domen en seger för rättsstaten. Om det ska finnas en grundlagsskyddad rätt för det ena eller det andra, ska det gå att utläsa ur grundlagens text. Det behöver inte stå där ordagrant. Det är t.ex. rimligt att Högsta Domstolen underkände rassegregationslagar för att de gick emot reglerna om allas lika rättigheter, även om segregation inte uttryckligen är förbjuden i grundlagens ordalydelse. En federal grundlagsskyddad rätt att kunna göra abort är däremot mycket långsökt utifrån grundlagens ord. 


Om folkflertalet i USA vill ha en federalt grundlagsskyddad rätt att göra abort, bör de rösta fram politiker som får igenom ett grundlagstillägg om detta. Jag tycker ändå att det är bättre att frågan avgörs av respektive delstat. Det är det som blir följden av den nya domen. På samma sätt är det bättre att respektive medlemsstat i EU avgör saken, än att frågan skulle avgöras av EU centralt. 

Inga kommentarer: