tisdag 9 maj 2023

Allmänna handlingar i stor mängd ska lämnas ut

Kammarrätten i Stockholm har i dom den 4 maj 2023 (mål nr 2579-23) beslutat att upphäva ett överklagat beslut om att inte lämna ut handlingar och visa målet åter till den kommun där beslutet hade fattats. 


Det rörde sig om en person som hade begärt ut samtliga beslut av en viss handläggare på en kommunal myndighet under tiden 2017-2023. Den kommunala myndigheten avslog begäran, eftersom det rörde sig om 752 beslut och tusentals tillhörande dokument, varför det inte vore en rutinbetonad åtgärd att sammanställa och sekretesspröva handlingarna. Kammarrätten konstaterar att det faktum att det krävs betydande arbete från myndighetens sida att sammanställa och sekretesspröva handlingarna inte i sig är ett tillräckligt skäl för att vägra ett utlämnande. 


Det är en bra dom. Även om jag har viss sympati för de tjänstemän som stod bakom det överklagade beslutet, hänvisade de i princip till regler om sådana uttag av offentliga uppgifter som görs genom att ta ut information från databaser eller liknande automatiserade system. Det är där det går att neka med hänvisning till att ett uttag skulle kräva så pass omfattande arbete att det inte kan göras med rutinbetonade åtgärder. Kammarrätten behövde inte gå in på ett sådant resonemang, men jag antar att det fanns i bakhuvudet hos kammarrättens domare.  

Inga kommentarer: