tisdag 23 maj 2023

Enskild får inte handlingar gallrade eller personuppgifter raderade

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i dom den 17 maj 2023 (mål nr 901-23) avslagit ett överklagande av en man som hade begärt att en kammarrätt skulle gallra alla handlingar hos honom och radera alla personuppgifter. Kammarrätten avslog begäran, varför mannen överklagade till HFD..


HFD konstaterade att enligt 14 § arkivlagen (1991:446) får statliga myndigheter bara gallra allmänna handlingar i enlighet med föreskrifter eller beslut av Riksarkivet, om inte särskilda regler om gallring finns i lag eller förordning. Av 19 § förordningen ((2013:390) om mål i allmänna förvaltningsdomstolar framgår när handlingar i mål får gallras. Regleringen har en stark koppling till offentlighetsprincipen. En enskild kan inte med stöd av dessa bestämmelser få allmänna handlingar gallrade. Av utredningen framgick också att kammarrätten hade rättslig grund för att behandla mannens personuppgifter. Det saknades därför skäl att gallra handlingarna eller radera personuppgifterna.


Det här är en bra dom, väl i linje med regelverket. Offentlighetsprincipen och den rätt som följer av den för envar att ta del av handlingar väger tyngre än den enskildes rätt att få handlingar gallrade eller personuppgifter raderade, när handlingar och personuppgifter har behandlats lagenligt. 

Inga kommentarer: